Много е важен начинът, по който избирателите ще гласуват на следващите

...
Много е важен начинът, по който избирателите ще гласуват на следващите
Коментари Харесай

Проф. Румяна Коларова: В политиката няма бяло срещу черно, изисква се национално съгласие

Много е значим методът, по който избирателите ще гласоподават на идващите избори. Това сподели в предаването " Това е България " на Радио " Фокус " политологът Румяна Коларова. Важно е също с каква настройка ще отидат на тези избори. Дали  с настройка, че това са междинни избори, след които възможното решение е краткотрайно държавно управление. Или с настройката, че ще трябва те да решат въпроса какво мнозинство да има в Народното събрание.

" Твърдите ядра в тази ситуация няма да решат този въпрос. Ще го решат всички онези рационални гласоподаватели, които трябва да направят стратегически избор. Дали гласуват в очакване на идващите избори, или отиват с мисълта, че е извънредно време една от политическите сили да получи значимо болшинство, така че да се образува държавно управление.

Проф. Румяна Коларова даде образец с 1991 година, когато никой не очакваше, че единствено две партии ще влязат в Народното събрание. И това е избор, съгласно нея, който са направили избирателите. Онази огромна част от гласоподавателите, които гарантират минаването на 4%-ната преграда, именно те са избрали различен. Българските гласоподаватели са доста значим индивид. 

" Изборът ще създадат тези рационални избиратели, коити имат стратегическо мислене, които не постоянно гласоподават за този, когото харесват. Те могат да отидат, само че може и да не отидат да гласоподават. Това е фактор, който тепърва ще се тества от социолозите и ще се вършат прогнози. От в този момент не може да се знае резултатът ", сподели Коларова.

Според нея, в идващия парламент още веднъж ще има една група към Политическа партия, която ще продължи с този тип тактика, която видяхме от 2020 година - с желание за дефинитивна победа на положителното над злото, на успеха над корумпираните.

" Дошло е време да се постави кай на тези практики и на тази политическа ненавист. Това не значи, че има един положителни, и един неприятни. В политиката няма бяло против черно, изисква се национално единодушие.

Във всички партии би трябвало да се одобряват отпределити правила и правила против корупцията ", добави проф. Коларова. 

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР